Hvilke vitaminer er der i det grønne

Ofte, når jeg står og snitter grønt til fuglene, har jeg spekuleret på, hvilke vitaminer der er i de enkelte ting og hvordan jeg kan sammensætte det, så fuglene får et så bredt spektrum af naturlige vitaminer som muligt.

Ofte, når jeg står og snitter grønt til fuglene, har jeg spekuleret på, hvilke vitaminer der er i de enkelte ting og hvordan jeg kan sammensætte det, så fuglene får et så bredt spektrum af naturlige vitaminer som muligt.

Jeg har gennem årene opbygget en viden om hvad der indeholder hvad, men har endnu ikke lavet en liste med noget af det mest gængse grønt og hvad det indeholder. det bliver der rettet op på nu.

Lad mig starte med en lille remse jeg lærte, da jeg i sin tid uddannede mig indenfor sundhedssektoren: KED A.

Vitaminerne K, E, D og A er specielle idet de er fedtopløselige. Dvs. at for at få gavn af dem, skal de indtages sammen med noget fedt. Jeg løser dette problem ved at tilbyde hårdkogt, hakket æg (kogt 15 min i usaltet vand) eller æggefoder, eller lidt stribede solsikkekerner sammen med grønt, der indeholder netop disse vitaminer.

 

Lad os starte med den lille remse

 

VITAMIN K:

ALLE forskellige typer fuglesikre kål, fx grønkål, spidskål, savoykål, hvidkål, blomkål, broccoli, lucerne og spinat

Spidskål er en god kilde til vitamin K

 

VITAMIN E:

grønkål, spinat, brøndkarse, feldsalat

Brøndkarse er en god kilde til vitamin A, C og E

 

VITAMIN D:

dette vitamin får fuglene ikke umiddelbart gennem kosten andet end via hårdkogt æg/æggefoder, som jo i sig selv indeholder fedt i æggeblommerne

 

VITAMIN A:

gulerodstoppe, majroetoppe, grønkål, spinat, brøndkarse, bladbede, ruccola, mælkebøtteblade, cikorie

Bladbede er en god kilde til vitamin A, C, jern og kalium

 

VITAMIN C:

majroetoppe, grønkål, ruccola, brøndkarse, spinat, bladbede, hvidkål, rødbedetoppe, kålrabi, feldsalat

Spinat er en god kilde til vitamin A, C,E, K og kalium. Vær obs på indhold af oxalsyre og giv det IKKE til ynglende fugle der lægger æg og har unger

 

KALIUM:

mælkebøtteblade, spinat, bladbede, grønkål, majroetoppe, rå ærter

Grønkål er en god kilde til både vitamin A, C,E, kalium, jern, kalk. En super grøntsag MEN den har også oxalsyre og bør derfor IKKE gives til ynglende fugle der lægger æg og har små unger, da oxalsyre hæmmer optag af kalk

 

JERN:

rødbedetoppe, grønkål, bladbede, feldsalat

Feldsalat er en god kilde til vitamin C, E og jern

 

KALK:

grønkål, ruccola, rå ærter, majroetoppe

Rå ærter er en god kilde til kalk og kalium

 

VÆR OBS PÅ OXALSYRE:

Både grønkål og spinat er super sunde MEN….de indeholder oxalsyre, som hæmmer optaget af kalk og bør derfor ikke gives til hunner, der er i gang med at lægge æg og heller ikke til ynglepar med små unger, da disse skal bruge ekstra kalk til både at hæve hunnenes kalkindhold i krop og skelet, samt ekstra kalk til at ungerne kan danne sunde skeletter.

 

OBS OM RØDBEDETOPPE:

Rødbeder indeholder enzymer som nymfer ikke kan fordøje, derfor skal rå rødbede altid koges mør i usaltet vand, afkøles, skrælles og  rives groft inden servering. Rødbedetoppe KAN muligvis indeholde lidt af disse enzymer, så nøjes med at tilbyde små mængder som en sjælden snack.

 

OBS OM MÆLKEBØTTEBLADE:

Mælkebøtter er hård kost for nymfemaver. Undgå helt rod-dele og de mælkefyldte stængler. Du må godt give lidt udsprungne blomsterhoveder, men det bedste er selve bladene. Ligesom med rødbedetoppe er det en god idé at begrænse mængden.

 

OBS OM BLADBEDE

Der er lange fibre i stænglerne, så snit dem fint, i ca. 3 mm tykke skiver.

 

OBS OM ÆRTER

Disse kan enten gives rå, pillet ud af friske bælge eller fra frost. De skal blot optøes og IKKE tilberedes på nogen måde. Ærter fra dåse er smækfulde af konserveringsmidler og salt og dermed IKKE fugleegnede.